Powódź
Powódź – wezbranie wody w ciekach naturalnych, zbiornikach wodnych powodujące po przekroczeniu przez wodę stanu brzegowego zalanie dolin rzecznych, terenów nadbrzeżnych albo terenów depresyjnych oraz stanowiące zagrożenie dla ludności, zwierząt oraz mienia.
Powódź tysiąclecia – nazwa powodzi, która w lipcu 1997 roku nawiedziła południową i zachodnią Polskę ,Czechy, wschodnie Niemcy, północno-zachodnią Słowację i wschodnią Austrię. Spowodowała ona ogromne zniszczenia i szkody materialne o wartości 4,5 miliarda dolarów.
Podtopienie – lokalne zalanie terenów w wyniku dużych opadów deszczu, wypełnienia retencji powierzchniowej, spływu wody po powierzchni gruntu lub przesiąkania wałów podczas powodzi.
Powódź |
W Polsce wyróżniamy cztery typy powodzi:
Roztopowe
|
Opadowe
|
Zatorowe
|
Sztormowe
|
Wiosna
|
Lato
|
Zima
|
Jesień/Zima
|
Topnienie śniegu/lodu
|
Obfite opady
|
Spiętrzanie kry
|
Silny wiatr od morza
|
Spływ kry
|
Deszcze nawalne
|
-
|
Silny wiatr od lądu
|
Spływ wody z gór
|
Spiętrzanie wód w rzekach
|
-
|
Wpływanie wody morskiej w koryta rzek
|
Przyczyny powodzi:
· Zmiany klimatyczne
· Nieregulowane koryta rzek
· Zbyt mało środków na działania zapobiegawcze
· Słaby system regulacji przepływu wody przez zbiorniki retencyjne
· Zasiedlanie terenów zalewowych
· Wieloletnie zaniedbania
Rodzaje zagrożeń powodziowych:
o Zagrożenie życia
o Brak wody pitnej
o Skażenie środowiska – zapasów żywności, zwierząt, płodów rolnych
o Straty materialne
Sposoby ochrony przed powodzią:
· Obiekty hydrotermiczne
v Zapory i zbiorniki retencyjne – okresowo gromadzą nadmiar wody, która później zostaje uwolniona do rzek w czasie ich niskiego poziomu.
v Wały przeciwpowodziowe – podłużne nasypy z zagęszczonych, nie przepuszczających wodę materiałów.
v Suche zbiorniki, bramy przeciwpowodziowe i kanały ulgi – gromadzą nadmiar wód z wezbranych rzek.
· Regulacja rzek
· System obiegu informacji
· Stały monitoring
Zanim nastąpi zagrożenie:
Ø Poznać sygnały informujące o zagrożeniu
Ø Przygotować się do ewakuacji
Ø Przygotować obiekt pływający
Ø Rzeczy wartościowe przenieść na wyższe kondygnacje
Ø Zabezpieczyć budynki
Ø Ubezpieczyć siebie i rodzinę
Ø Sprawdzić punkt ewakuacyjny
Ø Nauczyć się odłączać media
Zagrożenie ogłasza się wtedy, gdy poziom wody przekroczy ustalony poziom zagrożenia. Alarm ogłasza organ władzy w zależności od obszaru występowania zagrożenia powodziowego i jest on przekazywany przez wszystkie media.
Gdy powódź jest blisko należy:
Włączyć radio lub telewizorZalać wodą pomieszczenia piwniczne
Przeprowadzić zwierzęta w wyznaczone rejony/uwolnić
Przenieść się w rejony wyżej położone (jeżeli nie jest przewidziana planowa ewakuacja)
Po sygnale ewakuacji należy:
· Zabrać niezbędne przedmioty oraz odzież ochronną i solidne obuwie, a także apteczkę
· Wyłączyć media
· Zabezpieczyć budynek zgodnie z wytycznymi służb ratowniczych
· Ewakuować się wyznaczoną drogą, nie korzystać ze skrótów, ponieważ mogą być niedostępne
· Nie panikować
Strefy zagrożenia:
1)Obszar bezwzględnej ewakuacji
2)Obszar, na którym po odpowiednio wczesnym zaalarmowaniu istnieje możliwość ratunku
3)Obszar względnie bezpieczny, na którym można uratować ludzi i część dobytku
Wywieszając odpowiedni kolor tkaniny podczas ewakuacji możemy zasygnalizować na jaką pomoc czekamy.
Czerwony – oczekiwanie na pomoc socjalną (woda, żywność, ubrania, koce).
Niebieski – oczekiwanie na pomoc medyczną (zabranie chorego, dostarczenie lekarstw).
Biały – oczekiwanie na ewakuację.
Znaki sygnalizacyjne stosowane dla pilotów śmigłowców:
X – potrzebna pomoc medyczna
V – potrzebna pomoc (YES)
V – potrzebna pomoc (YES)
N – niepotrzebna pomoc (NO)
Po powrocie należy:
Ø Zniszczyć żywność, która miała styczność z wodami powodziowymi
Ø Udać się w miejsca wskazane przez służby, w celu uzupełnienia zapasów
Ø Zrobić zdjęcia dla ubezpieczyciela
Ø Wykonać zabiegi sanitarne w budynku
Ø Zgłosić się do inspektora budowlanego (w celu sprawdzenia budynku pod względem bezpieczeństwa technicznego)
Na terenach objętych powodzią należy podejmować działania epidemiologiczne, ponieważ woda powodziowa może być zakażona toksycznymi i szkodliwymi środkami chemicznymi oraz zawiera bakterie, a także jest szkodliwa dla zdrowia i życia.